Земельні питання П`ятниця, 29.03.2024, 00:44
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту


Категорії розділу
Відеоновини по землі [22]
Новини в земельному законодавстві [49]
Новини по земельним аукціонам [15]
Корупція у земельних питаннях [16]
Земельні конфлікти [54]
Про землю для кожного [158]
Питання-відповідь [95]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2008 » Червень » 17 » 5 речей, на якi потрiбно звернути увагу при купiвлi земельної дiлянки
20:56
5 речей, на якi потрiбно звернути увагу при купiвлi земельної дiлянки
Купiвля-продаж землi – справа дуже прибуткова, особливо, якщо врахувати всi нюанси, яким бiльшiсть, на жаль, не надає особливого значення. Щоб зробити купiвлю землi максимально прозорою i вигiдною, в першу чергу, для Вас, представимо цей процес у виглядi схеми i поетапно розiб`ємо його на частини. Отже, почнемо з того, що Ви знайшли об`єкт, який вас цiкавить.

Порiвнюємо цiни

Часто продавець завищує цiну, щоб можна було поторгуватися. Тому уважно вивчiть цiновi пропозицiї довколишнiх дiлянок. Вони можуть бути набагато нижчими.

Дивимося своїми очима

Необхiдно самому поїхати на дiлянку i ретельно вивчити її розташування, познайомитися з сусiдами, довiдатися, чи немає поблизу ЛЕП (лiнiй електропередач). Адже вiд того, наскiльки уважно Ви все вивчите, залежатиме те, чи зможуть Вас обдурити.

Перевiряємо документи на дiлянку

В першу чергу, це перевiрка державного акту на землю. Ви повиннi побачити саме оригiнал, завiрений нотарiально. Немає пiдстав для пiдозр, якщо дiлянка була вiдведена на засiданнi сiльради. А ось наявнiсть пiдпису виключно голови сiльради наводить на роздуми про незаконнiсть передачi права власностi на дiлянку.

Що стосується самого держакту, то порядок його виготовлення i видачi регулюється «Iнструкцiєю про порядок складення, видачi, реєстрацiї та зберiгання державних актiв на право власностi на земельну дiлянку i право постiйного користування земельною дiлянкою i договорiв оренди землi», яка затверджена наказом Державного комiтету України iз земельних ресурсiв вiд 4 травня 1999 р. N 43, i зареєстрована в Мiнiстерствi Юстицiї України 4 червня 1999 р. за N 354/3647.

В держактi повиннi бути такi данi як дата реєстрацiї, точна адреса дiлянки, опис меж, цiльове призначення, кадастровий номер. Якщо вiн вже ранiше продавався, в наявностi повиннi бути реквiзити договору купiвлi-продажу. Крiм держакту, продавець повинен надати висновок про обмеження та обтяження на земельну дiлянку. Також нотарiуси вимагають витяжку з технiчної документацiї про нормативну грошову оцiнку i висновок експерта про експертну грошову оцiнку земельної дiлянки. Вам необхiдно буде отримати виписку з Державного Земельного Кадастру, яка коштуватиме приблизно 100 грн.

Похiд в Землеуправ

Тут Вам необхiдно отримати форму 6-зем. Статистична звiтнiсть за цiєю формою мiстить iнформацiю про користувачiв землi, яка знаходиться в цьому населеному пунктi та за його межами. Одержуючи цю довiдку, Ви можете застрахувати себе вiд можливих неприємностей. В нiй Ви знайдете iнформацiю про статус землi та код цiльового призначення.

Головне, щоб земля, яку Ви купуєте, не мала природно-заповiдного, оздоровчого та iн. призначення. Помiняти цiльове призначення таких земель практично неможливо. Тому, щоб уникнути можливих непорозумiнь, в договорi повинне бути чiтко вказано, що цiльове призначення землi - пiд житлову забудову.

Вiзит до архiтекторiв

Для бiльшої наочностi наведемо живий приклад. Люди, якi давно займаються купiвлею-продажем дiлянок, купили в Києвi землю за прийнятною (як їм здавалося) цiною, вiддавши за неї 250 000 доларiв. На намiченiй дiлянцi вони планували встановити споруду.

Їх плани раптово пiдiрвав той факт, що пiд дiлянкою дуже близько до земної поверхнi проходили труби, прибирати якi вони просто не мали права. Чверть мiльйону доларiв було витрачено дарма лише тому, що не були ретельно перевiренi документи про можливi варiанти розмiщення об`єктiв вiдповiдно з затвердженою мiстобудiвною документацiєю i паперами по землеустрою.

Щоб не стати заручником такої ситуацiї, в архiтектурному управлiннi потрiбно отримати витяжки з кадастру М1:2000, М1:1000, М1:500, де мiститься iнформацiя про комунiкацiї, мережi, ЛЕП i т. д., а потiм знову перевiрити цiльове призначення дiлянки в планах будiвництва. Якщо ж цiльове призначення землi раптово змiнилося, на пiдтвердження цього Вам повиннi надати вiдповiднi документи.


Категорія: Про землю для кожного | Переглядів: 2090 | Додав: zemlia | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Червень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Друзі сайту
  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples

  • Copyright MyCorp © 2024