Земельні питання Четвер, 28.03.2024, 15:48
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту


Категорії розділу
Відеоновини по землі [22]
Новини в земельному законодавстві [49]
Новини по земельним аукціонам [15]
Корупція у земельних питаннях [16]
Земельні конфлікти [54]
Про землю для кожного [158]
Питання-відповідь [95]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2008 » Червень » 16 » УБОЗ зупиняє земельні махінації
13:40
УБОЗ зупиняє земельні махінації
Сімнадцять років тому, коли в обласних управліннях МВС України тільки почали створюватися перші підрозділи для боротьби з організованою злочинністю, основним завданням УБОЗ була протидія рекетирським групам та іншим стійким злочинним угрупованням. Останнім часом організована злочинність частіше виявляє себе у злочинах економічного спрямування. Особливо активно “працюють” організовані злочинні групи у сфері земельних відносин.

“Організована злочинність стала тепер більш “цивілізованою”, – поділився своїми спостереженнями перший заступник начальника Управління боротьби з організованою злочинністю УМВС в області підполковник міліції Мирон Буджерин. – Випадки вимагання, яким найчастіше займалися бригади здирників у буремні 90-ті роки, останнім часом не носять такого системного характеру. Тепер УБОЗ частіше документує зловживання з фінансовими ресурсами, нерухомістю, землею”.

Контингент зловмисників, з якими доводиться працювати борцям з оргзлочинністю, справді суттєво змінився. Часто ці люди не просто мають хороші зв’язки в органах влади чи правосуддя, але й самі сидять у чиновницьких кріслах. Як свідчить статистика порушених за матеріалами УБОЗу кримінальних справ, державні службовці та працівники органів місцевого самоврядування найчастіше впадають у спокусу нажитися на земельних аферах та махінаціях з бюджетними коштами.

У жовтні минулого року великого розголосу набула кримінальна справа, порушена прокуратурою Івано-Франківська за матеріалами УБОЗу, в якій фігурують посадові особи Івано-Франківської міськради та Микитинецької сільської ради. Нагадаємо, що чиновників звинувачують у незаконному вилучені з державної власності земельної ділянки площею 31 гектар, яку було передано для будівництва житла. Згідно матеріалів кримінальної справи, державі було заподіяно збитків на суму 4 мільйони 181 тисяча 807 гривень.

Восени того ж року “убозівці” задокументували факт вимагання й отримання хабара начальником одного з відділів Державного управління охорони навколишнього середовища в Івано-Франківській області. За погодження технічної документації на земельну ділянку в м. Городенці він вимагав від підприємця 10 тисяч 500 доларів. Встановити вину звинуваченого має суд, на розгляд якого передано кримінальну справу.

Так само суд повинен невдовзі винести свій вердикт у справі, порушеній проти сільського голови села Черніїва, якого звинувачують у вимаганні хабара в особливо великому розмірі та зловживанні службовим становищем. У звинувачувальному висновку йдеться про те, що війт умисно створював умови, за яких особа вимушена була дати хабара з метою запобігання шкідливим наслідкам щодо своїх прав і законних інтересів. За сприяння у виділенні 0,46 гектара в приміській зоні обласного центру та виготовлення проекту відведення під будівництво готельно-відпочинкового комплексу потрібно було заплатити 115 тисяч євро. Під час передачі частини хабара (50 тисяч євро) сільського голову затримали.

А цього року УБОЗ впритул зайнявся махінаціями із земельними ділянками у ще одному приміському з Івано-Франківськом селі. За матеріалами цього міліцейського підрозділу прокуратура області порушила кримінальну справу проти посадових осіб Крихівецької сільської ради, яких звинувачують у зловживанні службовим становищем. За матеріалами досудового слідства, тамтешні представники органів місцевого самоврядування, вступивши у змову із франківськими чиновниками (зокрема, йдеться про працівників управління земельних ресурсів, управління архітектури і містобудування, управління охорони навколишнього середовища), змінили цільове призначення земельної ділянки площею понад 8 гектарів і передали її під будівництво котеджного містечка. Найбільший подив оперативників УБОЗу викликало те, що сфальсифіковані документи свідчать, що будівництво котеджів ведеться на пасовиську, хоча насправді земельна ділянка належить до земель водного фонду і на її території є навіть кілька маленьких озерець, на березі яких полюбляють сидіти франківські рибалки.

“Злочинці стали вигадливими, тепер з’являються нові афери, які будуються на тому, що в нашому законодавстві є “білі плями”, – розповів Мирон Буджерин. – Під ці “білі плями” підводяться різні злочинні схеми у сфері земельних відносин, по сплаті податків, розподілі бюджетних коштів”.

Спосіб, в який розкрадаються бюджетні кошти, іноді нагадує діяльність маленького конвертаційного центру, за допомогою якого, скажімо, у східних областях України (з їх великим рухом капіталів) легалізують гроші. На Івано-Франківщині справжні “конверти” з’являються вкрай рідко (остання така справа була порушена ще у 2005 році, суд виніс обвинувальний вирок), але їхні маленькі подоби трапляються. Суть махінації полягає в тому, щоб за “липовими” актами виконаних робіт перерахувати кошти на рахунки підприємців та фізичних осіб, а потім, перевівши в готівку, їх привласнити.

У січні цього року було завершене досудове слідство та направлено до суду кримінальну справу стосовно групи осіб, котрі, як свідчать матеріали справи, використовуючи корупційні зв’язки з посадовими особами Івано-Франківського управління житлово-комунального господарства, уклали фіктивні договори підряду та підписали документи про нібито виконані роботи на суму 512 тисяч гривень. Ці бюджетні кошти були виділені на будівництво заводу з переробки твердих побутових відходів в Івано-Франківську.


Категорія: Корупція у земельних питаннях | Переглядів: 2573 | Додав: zemlia | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Червень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Друзі сайту
  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples

  • Copyright MyCorp © 2024