Земельні питання Субота, 20.04.2024, 14:40
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту


Категорії розділу
Відеоновини по землі [22]
Новини в земельному законодавстві [49]
Новини по земельним аукціонам [15]
Корупція у земельних питаннях [16]
Земельні конфлікти [54]
Про землю для кожного [158]
Питання-відповідь [95]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Вересень » 19 » Дерибан землі - матеріали Радіо Свобода (авт. Галина Терещук) + коментарі експерта в земельному праві Андрія Барановського
12:32
Дерибан землі - матеріали Радіо Свобода (авт. Галина Терещук) + коментарі експерта в земельному праві Андрія Барановського
Громадський активіст Анна Семенюк зберегла архівні документи родини від часів Австро-Угорської імперії. Австрійська влада надала її прадідові Семенові Пищику воєнну позику 3 тисячі крон на купівлю землі у Жидачівському районі Львівщини. Австрійська влада, по суті, тоді забезпечила землею близько одного мільйона 400 тисяч вояків, що вказано у документі.

слухати запис радіопередачі
 
«Присадибну ділянку, яку купив мій прадід за австрійські крони, йому відрізали декілька разів, а остаточно відрізали за незалежної України, віддавши її під пай сусідці. Хоч городи під пай не підлягали. Сусідка каже, їй земля не потрібна, бо вона нашої родини споконвіку. Моя мама працювала в колгоспі і мала право на пай, але не отримала. Цю вакханалію із земельних оборудок треба припинити», – каже Анна Семенюк.

слухати запис радіопередачі

Найбільше справ у судах щодо земельних зловживань
 
Тим часом правоохоронці, прокуратура, СБУ часто звітують про боротьбу із земельними махінаціями. Днями працівники СБУ і правоохоронних органів затримали на хабарі голову однієї з сільських рад Пустомитівського району Львівщини. В автомобілі сільського голови було знайдено 50 тисяч гривень, а також задокументовано, що сільський голова отримав ще 16 тисяч гривень і 3 тисячі доларів за 10 соток землі.
 
Саме у Пустомитівському районі, що є околицею Львова, спостерігається найбільше земельних зловживань. Адже ціни на землю тут найвищі, у порівнянні з іншими районами області, сягають від 3 до 7 тисяч доларів за сотку. Два роки тому за нез’ясованих обставин згорів увесь архів управління державного комітету земельного управління Пустомитівського району. Полум’я знищило всі земельні документи. Мешканці припускають, що це був навмисний підпал через земельні махінації.
 
Працівниками Головного управління з боротьби з організованою злочинністю МВС у Львівській області цього року порушені 32 кримінальні провадження щодо земельних зловживань, по одному з яких винесене судове рішення – голову сільради позбавили волі на п’ять років.
 
Прокуратура області звітує про 13 кримінальних проваджень, із них п’ять подано в суд. За інформацією прокуратури у Львівській області, цього року скасовано понад 400 незаконних рішень органів місцевого самоврядування і виконавчої влади, зокрема посадові особи управління Держкомзему.
 
На землі наживаються службові особи, голови сільських і міських рад, посадовці райадміністрацій, землевпорядники, наголошують експерти. Виявлено численні факти підроблення рішень органів місцевого самоврядування про розпорядження земельними ділянками, підроблені витяги з неіснуючих рішень про передачу земельних ділянок у власність фізичних осіб, найбільше зловживань щодо паювання земель.
 
Однак за цифрами силових структур переважно дріб’язкові справи, які у звітності  повторюються, кажуть експерти. Водночас монопольних власників землі, латифундистів, не зачіпають.
 

слухати запис радіопередачі


«Йде дерибан землі по всій Україні»
 
До Анни Семенюк, як голови громадського об’єднання «Організація патріотів України», звертається багато людей зі скаргами на неправомірність дій голів сільських рад, землевпорядників і районних посадовців.
 
Право на землю мають лише латифундисти, державні службовці, судді, прокурори, чиновники, які контролюють земельні процеси
«Прокуратура не захищає землевласників, усунулась від виконання обов’язків, дає формальні відписки. Людям  прав не поновлюють. У нас в області з порушеннями проведене паювання землі, під пай підпадала присадибна ділянка, що є неправомірно. Йде дерибан землі по всій Україні. Право на землю мають лише латифундисти, державні службовці, судді, прокурори, чиновники, які контролюють земельні процеси», – зазначає громадська активістка.
 
Селянин сьогодні в Україні не є землевласником, наголошує експерт із земельного права Андрій Барановський.
 
У людей намагаються відібрати все
«Якщо на земельній ділянці стоїть будинок, то цю присадибну землю ще більш-менш легко приватизувати, а вже город селянам без хабарів і домовленостей важко оформити. У людей намагаються відібрати все», – зауважує експерт.
 
Якщо австрійська влада дбала про земельні інтереси своїх громадян, то за сучасної влади у незалежній Україні ті селяни, які мали великі земельні наділи, віддали їх за безцінь через шантаж.


слухати запис радіопередачі

Категорія: Про землю для кожного | Переглядів: 1538 | Додав: zemlia | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Друзі сайту
  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples

  • Copyright MyCorp © 2024