Земельні питання Четвер, 18.04.2024, 18:17
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту


Категорії розділу
Відеоновини по землі [22]
Новини в земельному законодавстві [49]
Новини по земельним аукціонам [15]
Корупція у земельних питаннях [16]
Земельні конфлікти [54]
Про землю для кожного [158]
Питання-відповідь [95]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Вересень » 24 » Прийняті Радою зміни до Земельного кодексу матимуть негативні наслідки. Коментар Андрія Барановського для видання Gazeta.ua
12:14
Прийняті Радою зміни до Земельного кодексу матимуть негативні наслідки. Коментар Андрія Барановського для видання Gazeta.ua
Метою прийняття Верховною Радою за основу законопроекту про внесення змін до Земельного кодексу є розширення кола осіб, які можуть набувати у власність земельні ділянки.
Про це в коментарі Gazeta.ua розповів юрист в галузі земельного права Андрій Барановський.
Крім того, за його словами, ідеєю законопроекту є зрівняння прав на набуття у власність земельних ділянок підприємств створених громадянами України та підприємств створених іноземцями на території України - тобто іноземних підприємств, а також підприємств у статутному (складеному) капіталі яких є іноземна інвестиція (спільні підприємства, підприємства з іноземними інвестиціями).
Як нагадав експерт, у чинній редакції статті 82 Земельного кодексу зазначено, що юридичні особи засновані лише громадянами України або юридичними особами України можуть набувати у власність земельні ділянки для здійснення підприємницької діяльності у разі: а) придбання за цивільно-правовими договорами; б) внесення земельних ділянок засновниками (учасниками) таких осіб до статутного (складеного) капіталу; в) прийняття спадщини; г) виникнення інших підстав, передбачених законом.
"Тоді як в новій редакції пункту 1 статті 82 Земельного кодексу визначено, що юридичні особи, засновані за законодавством України, можуть набувати у власність земельні ділянки несільськогосподарського призначення у вищезазначених випадках", - зауважив Барановський.
Наприклад, розповів юрист, згідно зі статтею 117 Господарського кодексу, іноземним підприємством є унітарне або корпоративне підприємство, створене за законодавством України, що діє виключно на основі власності іноземців або іноземних юридичних осіб, або діюче підприємство, придбане повністю у власність цих осіб.
"На моє переконання, такі зміни в Земельний кодекс буде мати негативні наслідки, бо фактично іноземні юридичні особи створені на території України будуть зрівнянні в правах з юридичними особами створеними громадянами України. Це означає, що у таких осіб з'явиться доступ до отримання у власність земель лісового та водного фонду, спрощується процедура придбання землі, не потрібно буде погоджувати це питання з Верховною Радою та Кабінетом міністрів", - вважає Барановський.
Нагадаємо, прийнятим Радою за основу документом (реєстр. №11128), зокрема, передбачено, що "іноземні підприємства, підприємства, в статутному (складеному) капіталі яких є іноземна інвестиція (спільні підприємства, підприємства з іноземними інвестиціями), юридичні особи, створені відповідно до законодавства іноземних держав, іноземні держави, міжнародні урядові та неурядові організації можуть у порядку, встановленому Земельним кодексом України для юридичних осіб, створених відповідно до законодавс тва іноземних держав, набувати у власність земельні ділянки несільськогосподарського призначення". "Продаж земельних ділянок, що перебувають у власності держави, крім земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації, юридичним особам, створеним відповідно до законодавства іноземних держав, іноземним державам, міжнародним урядовим та неурядовим організаціям здійснюється Кабінетом Міністрів України за погодженням з Верховною Радою України".


Євгеній ЖАРОВСЬКИЙ
Категорія: Новини в земельному законодавстві | Переглядів: 2289 | Додав: zemlia | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Друзі сайту
  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples

  • Copyright MyCorp © 2024