Земельні питання Четвер, 25.04.2024, 12:55
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту


Категорії розділу
Відеоновини по землі [22]
Новини в земельному законодавстві [49]
Новини по земельним аукціонам [15]
Корупція у земельних питаннях [16]
Земельні конфлікти [54]
Про землю для кожного [158]
Питання-відповідь [95]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Квітень » 1 » Порошенко закрив дірку в законодавстві, яка дозволила Roshen отримати землю без аукціону
13:29
Порошенко закрив дірку в законодавстві, яка дозволила Roshen отримати землю без аукціону

Президент України Петро Порошенко підписав закон, який скорочує кількість умов, які дозволяють передавати у користування земельні ділянки державної та комунальної власності без проведення земельних торгів.

president.gov.ua

 

 

Згідно з повідомленням на сайті Верховної Ради, закон №1012-VIII повернено до парламенту за підписом президента.]

Закон виключає із Земельного кодексу України положення, які дозволяють передавати у користування земельні ділянки державної та комунальної власності без проведення земельних торгів. Йдеться про заборону передачі без аукціону землі в оренду державним і комунальним підприємствам, бюджетним установам, вищим навчальним закладам, а також господарським товариствам, у статутному капіталі яких державна або комунальна частка акцій перевищує 60%. 

Також не буде передаватися в користування без аукціону земля для створення озеленених територій загального користування, для ведення фермерського чи особистого селянського господарства, садівництва, будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів. Вводиться заборона передачі в користування без проведення торгів землі для розміщення інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції.

Як повідомляв УНІАН, за ухвалення законопроекту №2279 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів» у другому читанні 18 лютого 2016 року проголосували 228 народних депутатів за необхідного мінімумі в 226 голосів.

Державне агентство з питань геодезії, картографії та кадастру України за 2015 рік збільшило продаж прав оренди на землі сільськогосподарського призначення державної власності на аукціонах в 3,8 рази – до 27,9 тис. га.

Раніше комунальні та державні підприємства могли отримувати землю без конкурсу – і часто потім передавали її в суборенду комерційним структурам.

Саме за такою схемою товариство з обмеженою відповідальністю «Бісквітний комплекс «Рошен» отримало землю для будівництва фабрики в Борисполі в обхід аукціону.

Нагадаємо, програма «Схеми», спільний проект Радіо Свобода та телеканалу «UА:Перший», відстежували цю історію від самого задуму і перших кроків до реалізації.

Журналісти зазначали, що згідно із Земельним кодексом, базовий принцип надання землі в оренду – це земельний аукціон. Тобто після звернення «Рошен» міськрада Борисполя повинна перевірити наявність вільних територій і організовувати земельний аукціон, в якому повинні взяти участь компанії, які також хочуть отримати землю в оренду. І тоді серед цих пропозицій обирали б найвигіднішу для міста.

Зате після звернення структурного підрозділу «Рошен» – «Бісквітний комплекс «Рошен» – 6 липня 2015 року до Бориспільської міськради аукціон не проводився. 8 вересня 2015 року міська влада виділила кілька ділянок в оренду комунальному підприємству «Виробниче управління комунального господарства», скориставшись нормою, що для надання ділянок комунальникам аукціон не потрібен. Потім «Бісквітний комплекс «Рошен» взяв землю в суборенду у «комунальників».

Источник: http://economics.unian.ua/


Детальніше читайте на УНІАН:http://economics.unian.ua/realestate/1306651-poroshenko-zakriv-dirku-v-zakonodavstvi-yaka-dozvolila-roshen-otrimati-zemlyu-bez-auktsionu.html

Категорія: Новини в земельному законодавстві | Переглядів: 2386 | Додав: zemlia | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Друзі сайту
  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples

  • Copyright MyCorp © 2024